Yağmacı Dergilerden Kaçınma Yolları ve Doğru Dergiyi Bulmak

Mert Köse COFFEE TALKS 14

Araştırmacılar doğru yayın seçimi konusunda nelere dikkat etmelidir? Yayın sonrası çalışmalarının tanıtımını yapmak için ne gibi stratejiler yürütmelidir? Predator (yağmacı) dergiler nelerdir? Bu üç sorunun ana ekseninde bu seminer günümüz akademik yayıncılığının önemli sorunlarından birisi olan yağmacı/predator dergilerin ortaya çıkış koşullarından ve bu duruma yönelik alınan önlemlerden yola çıkarak, araştırmacıların çalışmalarını yayınlamak üzere doğru dergi seçimlerinde dikkat etmesi gereken kriterlere odaklandı. Bununla birlikte, Açık Erişimli (OA) yayıncılığın ve akademik içerikli dergilerin giderek arttığı günümüzde, yayın sonrası çalışmaların ön plana çıkması için yapılan endüstri trendlerine, akademik yükseltmede önemli olan uluslararası indekslerin kriterlerine, uluslararası veritabanlarının etkin kullanımına kadar, akademik yayıncılığı ilgilendiren birçok konuya değinildi.

Mert Köse, gazeteci/editör, akademik yayıncılık araştırmacısı ve müzisyendir İstanbul Üniversitesi Sosyoloji eğitiminin ardından, İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri yüksek lisans programında 2016 yılında “The transformative influence of the new media and music technologies in music industry: Independent music in Turkey” başlıklı teziyle mezun oldu. 2 senelik, gazetecilik deneyiminden sonra bilimsel akademik yayıncılık faaliyetlerini sürdüren bir yayınevinde, Araştırma&Geliştirme direktörü olarak çalıştı. Şu an, Kuest adlı yaratıcı içerik stüdyosunda Yönetici Editör’lük yapıyor. Bunun yanı sıra 2015 yılından bu yana, HICCUP adlı elektronik müzik duosunda yer alıyor.